Produse si Servicii
Mergi direct la categoria
Firme
MaxMember

Transportul se achita separat.

Membru Bizoo de 15 ani.
4.01
4 stars: Foarte bun
116 pareri

Dop tehnic/aglomerat 1+1 44x23,5 mm 100 buc

0 stars: 0.00 din 0 pareri

505 lei Lei
Brand
Loredo
Cod produs
6426985107390
Pe stoc
Nu
Out Of stock
Descriere
Dop Tehnic/Aglomerat tip 1+1 44x23,5 mm 100 buc

Stejarul de pluta (Quercus suber) este un arbore de marime medie, cu frunze cazatoare, originar din Europa si Africa de Nord. Are o scoarta groasa si neregulata din care se obtine pluta. Recoltarea scoartei de pluta, folosita ca materie prima pentru dopuri, produse pentru izolatie, materiale decorative, etc., se face prima data la 25 de ani de la plantarea stejarului. Urmatoarele recoltari se fac o data la 9-10 ani (deoarece scoarta se reface natural daca este corect recoltata).

Doar incepand cu cea de a treia recoltare scoarta are calitatile necesare producerii dopurilor de pluta. Stejarii de pluta pot trai 200 - 250 de ani si in toata aceasta perioada scoarta se poate recolta o data la 9-10 ani. Grosimea optima este data de dopurile pentru sticle, acestea fiind principalul produs obtinut din pluta. Un dop standard are dimetrul de 23-24 mm, iar grosimea scoartei recoltata trebuie sa fie de aproximativ 30mm. Recoltarea scoartei nu dauneaza arborelui, acesta avand capacitatea de a produce o noua scoarta. Stejarul de pluta se cultiva pe zone mari in Spania, Portugalia, Alger, Maroc, Franta, Italia si Tunisia. El acopera in aceste tari suprafete de peste 2,5 milioane ha. Portugalia detine 50% din productia mondiala si in acesta tara este interzisa taierea stejarului de pluta, exceptie facand doar arborii batrani si neproductivi. Dupa recoltarea scoartei aceasta este prelucrata si tratata pentru a fi folosita la confectionarea dopurilor. Principalul tratament este dezinfectarea si sterilizarea cu abur.

Dopurile obtinute din scoarta stejarului de pluta sunt denumite "dopuri de pluta".

Ele pot fi:
- Naturale, obtinute prin decuparea lor direct din scoarta. Acestea, in functie de numarul si de aspectul porozitatilor, sunt clasificate pe diverse trepte de calitate. Sunt recomandate pentru vinuri Premium;
- Colmatate, obtinute prin colmatarea cu rumegus a porozitatilor dopurilor naturale de calitate inferioara. Sunt recomandate pentru vinuri de uz curent;
- Aglomerate, obtinute din pluta macinata si presata. Sunt recomandate pentru vinuri de calitate.
Dopurile Aglomerate, in functie de marimea granulelor de pluta, sunt:
- Aglomerate Standard - granule mari;
- Micro - granule medii si mici;
- Provino Plus - granule mici;
- O alta categorie este cea a dopurilor 1+1 denumite si Aglomerate 1+1. Acestea sunt dopuri Aglomerate Standard care au la capete doua rondele din pluta naturala. Pentru introducerea dopurilor in sticle se foloseste un dispozitiv numit Dopuitor

Produs in Portugalia.
Trimite mesaj
Din Gura in Gura